Vad menas?

Vad menas med tomma kalorier?

Tomma kalorier refererar till kalorier från mat och dryck som bidrar med liten till ingen näring till kroppen. Dessa kalorier kommer oftast från tillsatt socker och/eller mättade fetter. Även om dessa produkter ger energi i form av kalorier, saknar de viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler, fiber och protein som kroppen behöver för att fungera optimalt.

Om du vill kolla upp hur näringsprofilen vad gäller olika näringsämnen ser ut i olika livsmedel, kan du spana in sajten Kalori.se som har en bra sökmotor och presentation av hur fördelningen ser ut i flera tusen olika råvaror och andra matprodukter.

Exempel på källor till tomma kalorier

Det finns många livsmedel och drycker som är rika på tomma kalorier, inklusive:

Risker med överkonsumtion av tomma kalorier

Överdriven konsumtion av tomma kalorier kan leda till en rad hälsoproblem:

Sammanfattning

Tomma kalorier refererar till kalorier i mat och dryck som inte ger kroppen någon betydande mängd näring. Även om de kan ge snabb energi, leder överdriven konsumtion av dessa kalorier ofta till viktuppgång, näringsbrist och andra hälsoproblem. Det är därför viktigt att ha en balanserad kost rik på näringsrika livsmedel och begränsa intaget av livsmedel och drycker som innehåller tomma kalorier.

Texten uppdaterades 2023-09-08

Skriv en kommentar