Vad menas?

Vad menas med rövarspråket?

Alla som är bekanta med alls vår älskade Astrid Lindgren har någon gång hört talas om Rövarspråket, framför allt de som har fått se filmatiseringarna av hennes böcker under uppväxten (eller rentav läst böckerna). Framför allt då hennes romaner om Kalle Blomkvist, den tonårige detektiven i Lillköping som tillsammans med sina kompisar Anders och Eva-Lotta kämpar om stenen Stormumriken. Kalle, Anders och Eva-Lotta kallar sig själva för Vita Rosen, och de använder sig av kodspråket rövarspråket för att kunna kommunicera utan att Röda Rosen (som består av Sixten, Benka och Jonte) skall kunna förstå vad dem säger.

Hur fungerar rövarspråket

Rövarspråket är lika enkelt kodspråk som det är genialt. För den som inte vet hur det fungerar låter det som ren rappakalja, men för den som vet hur kodningen går till och har övat på språket är det inga som helst problem att förstå. Det enda man gör för att tala rövarspråket är att man efter varje konsonant lägger till ett "o" följt av samma konsonant igen, exempelvis blir p "pop" på rövarspråk. Det finns dock några undantag, och det är bokstäverna c och x. Bokstaven x översätts och uttalas som "ks", medan bokstaven c uttalas översätts som antingen s eller k beroende på sammanhang. Som exempel blir tax på rövarspråket "totakoksos", och tack blir "totakokkok". I fallet med tack blir då c:et ett k. Det är även så vår översättningsfunktion fungerar; alla c som följs av ett k blir "k", medan övriga c blir "s". Samtliga vokaler och övriga tecken, som t.ex. skiljetecken och mellanslag, låter man bli helt vid översättningen.

Översätt hel text till rövarspråket

Här nedan kan du hitta en översättningsfunktion som klarar av att översätta hela texter till rövarspråket. Du kan antingen skriva direkt i rutan nedanför eller klistra in en text, så kommer den att översättas med detsamma. Om du skriver texten så översätter den till och med till rövarspråket efter varje gång du trycker ned en tangent!

Skriv på svenska här

Texten på rövarspråket här

Skriv en kommentar